Úvod Nadýmání, plynatost

Nadýmání, plynatost

Nadýmání je diskrétním problémem mnoha lidí. Může způsobovat nepříjemné bolesti, až křeče břicha a člověku trpícím plynatostí hodně zkomplikovat život. Bolesti nejsou jediným problémem nadýmání. Často nepříjemně ovlivňuje i pracovní a společenský život jedince. Každý si jistě dovede představit ten trapas, kdy se za přítomnosti ostatních lidí kroutí potřebou si ulevit. A nedej bože, že se nepodaří tomu zabránit.

Kde se berou plyny v lidském těle?

Zpracováváním potravy v organismu, dochází ke tvorbě plynu. U zdravého jedince se tvoří 1 až 2 litry střevního plynu denně. Velká část se vstřebává, zbytek odchází rektem ven z těla. Pokud si představíme celý průběh trávicím systémem, pochopíme, že na zpracování potravy se podílí mnoho činitelů. Od rozmělnění v ústech, až po vypuzení nestravitelných zůstatků stolicí. Každá etapa trávení může ovlivnit tvorbu plynů ve střevech. Mimo to ještě plynatost závisí na výběru potravin, na okolnostech jak a kdy se stravujeme, na přísunu tekutin, na pohybu střev i na psychice.

Co lze považovat za nadýmání?

O nadýmání se hovoří, když se v těle postiženého člověka tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodchází přirozenou cestou ven. S tímto stavem se každý člověk někdy v životě setkává, většinou jde o krátkodobý problém např. po nějaké dietní chybě. Jestliže se nadýmání opakuje častěji a komplikuje život, může se hovořit o plynatosti.
Nejlépe je změnit způsob stravování, pít víc tekutin a hlavně se dostatečně hýbat, aby se podpořila činnost střev. Pokud i tak nic nezabírá je zapotřebí vyhledat odborného lékaře (gastroenterologa).

Jaké jsou příčiny nadýmání?

  • Některé nadýmavé potraviny (zejména luštěniny a některé druhy zeleniny a ovoce)
  • Nedostatečný přísun tekutin
  • Pomalý pohyb střev, zácpa
  • Špatné zpracování potravy v ústech (hltání větších kousků spolu se vzduchem)
  • Chemické reakce ve střevech, kvašení a hnití za spoluúčasti mikroorganismů
  • Užívání některých léků, zejména antibiotik
  • Psychický stres, spěch a tlak okolí
  • Hormonální disbalance (např. v menopauze)
  • Onemocnění a špatná funkce jater, žlučníku, slinivky a žaludku

Kdo trpí nejčastěji nadýmáním?

Statisticky trpí plynatostí víc ženy. Je však možné, že plyny víc zadržují, protože jim připadá společensky nevhodné je ventilovat. Tím si mohou vytvořit špatný návyk. Ženy se také častěji svěřují se svými problémy lékařům. Muži jsou víc „splachovací“,  a tak jim zbavovat se nahromaděných plynů nedělá takový problém. Ohání se při tom větou, přece si nenechám vyrvat bok. Občasným nadýmáním však trpí všichni, včetně dětí.

Co dělat v případě nadýmání?

V případě nadýmání u dětí se doporučuje:

  • Fenyklový čaj
  • Masáž bříška
  • Přikládání teplých plen na břišní stěnu
  • Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc


U nadýmání dospělých:

  • Pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina apod.)
  • Nahřívání, např. ve vaně
  • Detoxikace střev
  • Masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev
  • Užití léků snižujících plynatost, napětí střev apod. (např. Colonic)


Další informace o souvisejících zdravotních obtížích najdete na webech Těhotenství příznaky a Těhotenský test.

Jak se stravovat v rámci prevence nadýmání?

Jak už bylo uvedeno, jsou potraviny, které nadýmají a jiné, které jsou vhodné při obtížích.
Mezi rizikové potraviny patří:

  • Luštěniny (hrách, fazole, čočka)
  • Zelenina (zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice)
  • Ovoce (hroznové víno, švestky, hrušky, banány, hrozinky i ořechy)
  • Pečivo (zvláště čerstvé bílé pečivo nebo kynuté)
  • Slané potraviny (uzeniny, zrající sýry, příliš kořeněná jídla)
  • Nápoje (kyselé šťávy, sycené nápoje, alkohol)

Naopak vhodné potraviny:

  • Zelenina a ovoce (rajčata, okurky, červená řepa, brambory, grapy, jablka aj.)
  • Libové maso a nízkotučné sýry, jogurty s živými kulturami
  • Starší tmavé pečivo, rýže
  • Bylinky a koření (fenykl,kopr, bazalka, anýz, kmín, tymián, oregano, zázvor, libeček, máta, heřmánek)
  • Nápoje (neperlivá voda, bylinné i jiné čaje)

Neznamená to však, že rizikové potraviny jsou nezdravé, naopak obsahují spoustu živin pro lidský organismus potřebných. Jen se musí správně připravit, použít koření, které tvorbu plynů eliminuje a napomáhá lepšímu trávení. Přesto je dobré mít po ruce nějakou pastilku, která usnadňuje trávení. Doporučuje se jíst pomalu, v klidu, po malých soustech, potravu pořádně rozmělnit v ústech.

Závěr

Nadýmání a plynatost je každopádně nepříjemné a omezuje životní komfort. Vhodnou stravou, stravovacími a životními návyky (větší pohyb a dodržování pravidelné stolice), případně včasnou léčbou lze těmto problémům čelit. Z hlediska společenského jistě není vhodné ventilovat plyny kdykoliv a kdekoliv, ale vždy se dá najít místo, kde se to dá udělat diskrétně. Je to lepší, než se trápit.


Diskuse (123 komentářů)

prd, (25. 11. 2012 21:11) Reagovat
Seru pořád.... tak co 10.minut. A co, mě to nevadí. :lol: :lol: :lol:
Pavel, (29. 11. 2012 15:27) Reagovat
Mám dobrou zkušenost s Laktobacily Imunit, které mi rychle zabraly. Žádné nadýmání, ani těžkost po některých jídlech jak tomu bylo dříve.
Jane, (04. 12. 2012 15:02) Reagovat
Díky za tip. Už mi o tom někdo i říkal. Zkusím ho. Je mi často těžko po jídle. Musím hodně vybírat co sním a jíst pomalu, ale jakmile něco zhltnu, nebo si nedám pozor na to, co jím a něco stláskám, tak hned mám problémy.
Jana, (04. 12. 2012 18:01) Reagovat
Dobry vecer,rada taky poradim-Laktobacily od Swiss- 6 billionu, uzivam uz hodne let,bez nich nemuzu byt-beru kazdy den 1.ale to je spis na ochranu streva -kdyz tam nejsou dobre bacily a hlavne v starsim veku ,proste kdyz mam bolesti tak to rychle prestane ,ale ja jsem vyradila z jidelnicku kmin -co ho nepouzivam tak me opravdu nenadyma,nemam zadne problemi. Driv jsem brala laktobacily i jedla kmin v jidle a nadymalo me hodne .Jana
Alice, (13. 01. 2013 23:24) Reagovat
Plynatost mě velice tíží, už 2 roky se s tímto odhodlávám k lékaři. Domnívám se, příčina by mohla být i v nemocech. Máte někdo zkušenosti nebo znalosti, které nemoce s plynatostí souvisí? Díky A.
Jana, (14. 01. 2013 07:59) Reagovat
No samozrejme nejist kmin i kys.zeli ma hodne kminu tak jenom malo,jinak nechcete skusit pit jednou za cas caj z rebricku ? Pomaha to taky hodne na nervy ,sklidni vas to a procisti budete mit pravidelnou solici -do 1/4 l hrnku jednu cajovou lzicku rebricku ,prelijete horkou vodu a u suche bylinky nechate luhovat 1 min.a u cerstve pul min.na to nezapomenout ,protoze jinak to neleci,denne vypit 1-2 hrnky a regulovat to podle sebe, potom jsou dobre svedske kapky od dr.Thaise 2xdenne lzicku v trosce vody 1/2 hod.pred nebo po jidle a taky laktobacili jist denne -no ale chce to vysetreni ,aby jste vedela ze jste zdrava, ze nemate nejakou tezsi nemoc.J
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Nadýmání-plynatost.cz
Kontakty